dsc093872_20170126225823

Wensengesprek

 

Wanneer een naderend afscheid 'zichtbaar' is, bijvoorbeeld bij iemand die ongeneeslijk ziek is, kan de gelegenheid worden genomen om dit leven in goede harmonie af te ronden. Wellicht kunnen pijnlijke herinneringen uitgesproken en zelfs opgehelderd worden. Of er kan toch nog een laatste ontmoeting plaatsvinden met een familielid of vriend, die uit het oog is, maar eigenlijk nooit uit het hart is geweest.

Daarnaast kunnen wensen en ideeën besproken worden, die anders na het overlijden aan de orde komen. Dit biedt duidelijkheid voor alle betrokkenen.

Belangrijke onderwerpen zijn:
- Begraven of cremeren; waar?
- Opbaren; ja of nee en zo ja, waar?
- Kist, opbaarplank of wade?
- Een afscheidsplechtigheid; zo ja, waar zal deze worden gehouden en in welke vorm? 

Een dergelijk gesprek kan binnen de familie- en of vriendenkring gedaan worden.
Maar uiteraard kan ik hierbij hulp bieden door middel van een kosteloos wensengesprek.
Het gaat er dan niet om dat de uitvaart alvast tot in de puntjes geregeld moet worden, maar de grote lijnen worden als het ware uitgezet. Het is goed om ruimte over te laten voor bijvoorbeeld symbolen of rituelen, die ontstaan in aanloop naar het overlijden toe of in de dagen na het overlijden.
Desgewenst zet ik de uitgesproken voorkeuren op papier en maak ik aan de hand daarvan  een kostenoverzicht.

Een wensengesprek kan natuurlijk altijd worden gevoerd. Het hoeft niet per sé zo te zijn dat een overlijden al duidelijk in zicht is. Het kan prettig zijn om er eens gewoon over na te denken, van gedachten te wisselen en na te gaan wat er allemaal kan en mag.