dsc00242.site2_

Begraven of cremeren

 

De beslissing om te begraven of te cremeren kan worden genomen op grond van een bepaalde (geloofs)overtuiging, vanuit gevoel of vanwege financiële redenen.

De keus om te begraven kan zijn omdat de overledene graag in zijn/haar geboorteplaats of misschien juist in de huidige woonplaats begraven wil worden. Wellicht is er een graf van een al eerder overleden familielid. 
In Nederland bent u vrij in het kiezen van een begraafplaats. Wel kunnen de regels per gemeente en/of begraafplaats verschillen. Ditzelfde geldt voor de tarieven, zowel voor een algemeen graf of een particulier graf.

Een andere mogelijkheid is om te begraven op een natuurbegraafplaats. Het graf gaat dan op in de natuur.
De twee natuurbegraafplaatsen waar ik mee bekend ben zijn: Heidepol (Arnhem) en Hilligmeer (Eext).
Voor een natuurgraf geldt eeuwigdurende grafrust; dit wordt dus nooit geruimd.  Het graf wordt herkend door een plak van een boomstam met een inscriptie. 
Beide natuurbegraafplaatsen beschikken over een bos-kapel, waar gratis gebruik van kan worden gemaakt.

Voor zowel een reguliere begraafplaats als een natuurbegraafplaats geldt dat er een plek is, waar de overledene bezocht kan worden, wat voor velen een troostende gedachte is.


Cremeren is meestal goedkoper dan begraven. U bent vrij bij de keuze voor een crematorium. De keuze kan bepaald worden door de sfeer van het crematorium of omdat het dicht bij u in de buurt is. Het is vaak een praktische locatie, omdat daar tevens de afscheidsplechtigheid gehouden kan worden. 
De afscheidsbijeenkomst en/of condoleance kan ook elders gehouden worden, waarna de overledene naar het crematorium wordt gebracht.
De as van de overledene kan verschillende bestemmingen krijgen. Het kan thuis bewaard worden in een urn, in een urnengraf of het wordt  bijvoorbeeld verwerkt in een sieraad of kunstvoorwerp.